QRM productieplanning software

 
Juli 2014

Informatisering niet voldoende

Productiebedrijven in Nederland worden geconfronteerd met klanten die steeds later beslissen, steeds kortere levertijden vragen, de hoogste leverbetrouwbaarheid eisen, de beste kwaliteit producten willen en de beste kwaliteit dienstverlening (processen) verlangen. De kostprijs staat onder druk vanuit lagelonenlanden. Daarnaast begint meer en meer het besef door te dringen dat het laten groeien van het vaste personeelsbestand en het laten groeien van (tussen)voorraden ten tijde van economische hoogtij eenvoudig gezegd een slecht idee is. De vaste kosten nemen dan namelijk toe en de flexibiliteit neemt af. Flexibiliteit die nodig is om economische dips op te kunnen vangen maar zeker om aan de steeds sneller veranderende klantvraag te kunnen voldoen.

Lean Manufacturing en Quick Response Manufacturing geven ondernemers richting en tools om deze slag te kunnen gaan maken. Maar er is meer voor nodig. Voor het goed beheersen en monitoren van processen - voor het realtime beschikbaar hebben van de juiste inzichten om razendsnel de juiste keuzes te kunnen maken - is computersoftware onontbeerlijk. Ook op de werkvloer. Waar computersoftware niet meer weg te denken is van kantoor, zal dat spoedig ook op de fabrieksvloer het geval zijn.

Dit is de visie van PROPOS maar vanuit alle hoeken en gaten horen wij momenteel hetzelfde geluid. In mei 2014 kwam een grote Nederlandse bank met sectornieuws. Daarin analyseren zij ook trends. Wat deze bank letterlijk zegt is: Zonder Smart Factory geen toekomst voor de Nederlandse maakindustrie.

PROPOS is specialist in software die de processen, de workflow, ondersteunt. Daar hebben veel leveranciers (en afnemers!) van software jarenlang steken laten vallen. De meeste software is erop gericht informatie te verwerken en te tonen. Informatisering kunnen we dat noemen. Maar als je vervolgens nalaat de processen zelf te ondersteunen dan neemt de kwaliteit van die processen nauwelijks toe. Zelfs ontwikkelaars van grote ERP systemen hebben hierop slecht gepresteerd (en doen dat nog steeds) zoals ook Jan Baan, oprichter van Baan software, niet al te lang geleden in een interview aangaf.

In de Smart Factory - of Digital Factory zoals wij het noemen - moet niet dezelfde fout worden gemaakt. Het digitaal beschikbaar hebben van werkinstructies en tekeningen klinkt fantastisch en is niet zo moeilijk te realiseren. Maar het voegt slechts weinig toe aan het oplossen van de uitdagingen waar productiebedrijven voor staan en die ik in de eerste alinea al noemde: steeds sneller leveren, altijd op tijd leveren, grip op productiekosten en de beste kwaliteit producten maken. Daarvoor moet direct de stap worden gezet die in de kantoorsoftware voor productiebedrijven nog nauwelijks is gezet: procesondersteuning.

PROPOS is al vanaf dag één overtuigd van de noodzaak van de Digital Factory en van workflow ondersteuning. Dat komt perfect tot uiting in onze software dat met de uitgangspunten van Lean en QRM in het achterhoofd productiebedrijven in staat stelt om de zware uitdagingen van de komende tijd met vertrouwen tegemoet te zien.

 

 

 
Direct contact met ons?

Vul dan hieronder uw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Uw naam:
Bedrijfsnaam:
E-mail:
Vraag:
 

 
 
(c) 2012  PROPOS software   |   PROPOS software   |   Voltastraat 84   |   7006 RW   |   Doetinchem   |   (+31) (0) 850 479 865   |   info@propos-software.nl