Wilt u sneller produceren doorlooptijd verkorten  overhead kosten besparen vaker op tijd leveren aan de klant minder onderhanden werk altijd aan de juiste order werken meer flow in uw productieproces kortere levertijden rust en overzicht onnodig overwerken voorkomen

PROPOS is een uniek shop floor control systeem. PROPOS software navigeert uw productieorders over de werkvloer. Het valt onder de groep van Manufacturing Execution Systems (MES). Het is speciaal ontworpen voor productiebedrijven met een stappenproductie waar mensen een grote rol op de productievloer spelen.

Automatische planning -
Video afspelen

1+1= flow

Waar uw ERP systeem stopt, pakt PROPOS de draad op. Het helpt u verder waar traditionele planningssoftware faalt. 

Op gebruikersvriendelijke maar krachtige wijze helpt PROPOS u met het krijgen van grip op uw productie en op uw productieplanning. Verder helpt het backorders te voorkomen, uw levertijden te verkorten en deze betrouwbaarder te maken. PROPOS geeft u inzicht en overzicht, helpt u sturen en geeft u een schat aan informatie voor het nemen van de juiste beslissingen op ieder niveau in uw organisatie. Uw onderhanden werk (WIP) neemt af en de klanttevredenheid neemt toe.

Met PROPOS bent u af van continu herplannen, planningen die toch niet uitkomen, hardnekkige backorders, elkaar de schuld daarvan geven en een gebrek aan overzicht.

Automatische planning -

Lean & QRM planning

PROPOS sluit naadloos aan op de principes van Lean Manufacturing en Quick Response Manufacturing (QRM). Sterker nog, het is mede ontwikkeld door één van de koplopers op het gebied van QRM in Nederland! Het is echter niet noodzakelijk dat u bezig bent met Lean Manufacturing of QRM om van PROPOS te profiteren.

Digital POLCA

Als eerste ter wereld biedt PROPOS een digitaal POLCA systeem dat ervoor zorgt dat er nooit ‘file’ in uw fabriek ontstaat met oncontroleerbare levertijden tot gevolg!

Continu verbeteren

PROPOS helpt uw bedrijf en medewerkers om beter te presteren door het creëren van een pull productie met volautomatische planning die altijd actueel is. U kunt de digital POLCA module toepassen voor bottleneckdetectie.

Op korte termijn
De flow neemt toe, het aantal fouten neemt af.

In gebruik
PROPOS biedt waardevolle inzichten voor uw planner/productieleider. Met de module Smart Planner past u eenvoudig workload balancing toe voor de komende dagen/weken.

Lange termijn
Als u al een tijdje met PROPOS werkt, ontstaat er inzicht in de prestaties van het productieproces. Het wordt duidelijk waar mogelijkheden voor verbetering liggen en hoe u verdere kostenreductie kunt doorvoeren. Dit gebeurt via onze analysechermen, gebruikt door het hoger (verbeter)management.

PROPOS brengt flow in uw productieproces. Tijd die nu verloren gaat aan randzaken als zoeken naar onderdelen die er bijvoorbeeld niet zijn, wint u terug. Uw medewerkers werken zelfstandiger en nemen meer verantwoordelijkheid.

PROPOS plant orders volautomatisch in vanuit het ERP-systeem, nadat ze worden vrijgegeven in het ERP-systeem. Elke order gaat op precies het juiste moment in productie en u weet altijd wat de status is van elke order.

Nog scherper produceren? Dat kan met de waardevolle inzichten die PROPOS verzamelt over uw productieproces. U krijgt direct inzicht in bottlenecks en mogelijkheden om efficiënter te werken.

Ervaringen van klanten

"Provan merkt dat sinds de implementatie het onderhanden werk nog is verminderd.

De medewerkers zijn alleen nog bezig met de taken waarmee ze bezig moeten zijn. Een ander pluspunt is dat onze medewerkers meer betrokken zijn doordat ze zelf hun werk oppakken. Vroeger moest de leidinggevende hen voortdurend sturen. Naar beleving op de werkvloer maakt dat een groot verschil. We hadden ook een fulltime detailplanner die continu de werkplanning trachtte bij te sturen, maar op het moment dat zijn detailplanning klaar was, was ze eigenlijk al verouderd. Vandaag de dag biedt het systeem realtime inzicht."
Automatische planning -
Provan, vermeld in
Value Chain, Business Logistics
“Half 2015 was PROPOS bij ons operationeel. Het leverde ons direct inzicht op. Als we een telefoontje krijgen van een klant met de vraag waar een order nu is en hoeveel tijd het nog kost, dan kunnen we telefonisch direct helpen. Dat is ideaal. Ook hebben we zelf meer inzicht, als het bijvoorbeeld erg druk is ergens op de productievloer kunnen we schakelen met mensen. Wat we ook merken is veel meer rust in het bedrijf. We zijn heel open naar de mensen. In de werkplaats hangen schermen waarop ze kunnen zien hoeveel uren je mag draaien voor een order. Dat levert ook een stukje competitie en terugkoppeling op. Ze hoeven niet harder te werken, maar worden wel productiever.”
Automatische planning -
Martin van der Zanden
Manager engineering en hoofd bedrijfsbureau bij WEIDMANN Transformer Supplies B.V.

FAQ

Meer weten over PROPOS? Bekijk onze meest gestelde vragen:

PROPOS vergroot het tempo in uw productieproces. Het optimaliseert de flow van productieorders. PROPOS vergemakkelijkt uw planning, verlaagt het onderhanden werk en dus het werkkapitaal. Er is minder weggegooide tijd omdat er minder hoeft te worden overlegd. De betrokkenheid van uw medewerkers met het halen van de afgesproken levertijden neemt toe. De dagelijkse aansturing van uw productieproces kost veel minder tijd. Kortom: uw productiekosten gaan omlaag, levertijden worden korter en de leverbetrouwbaarheid wordt groter.
Via het Dashboard van PROPOS zoekt u eenvoudig alle productieorders bijvoorbeeld op verkooporder, hoofdproductieorder of klantkenmerk. Vervolgens ziet u van die productieorders direct waar zij zich in uw organisatie bevinden en of ze nog op schema lopen. Zowel voor uzelf als voor uw klant kunt u daarmee eenvoudig de vraag beantwoorden of bepaalde projecten nog volgens plan verlopen. Het bewaken en halen van de afgesproken levertijd begint echter al op de werkvloer. PROPOS monitort continu overzichtelijk de voortgang van alle productieorders. Dreigt een order op achterstand te komen? Dan waarschuwt PROPOS vroeg genoeg zodat er nog wat aan te doen is en de klant er uiteindelijk niets van merkt. Zo wordt het halen van levertijden en het verkorten van doorlooptijden een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Van werkvloer, productieleiding en planning.
Het is gemakkelijk starten met PROPOS. Stel dat u uw orders op hoofdlijnen naar PROPOS stuurt, dan heeft u al aan ruwe tijdsinschattingen voldoende om al zeer veel profijt van PROPOS te hebben. U zult direct tijd gaan besparen op de dagelijkse aansturing van uw productieproces. U krijgt direct inzicht in de voortgang van alle orders. Uw medewerkers krijgen meer verantwoordelijkheidsgevoel en raken meer betrokken bij het halen van de planning. PROPOS monitort waar u moet bijsturen en PROPOS verzamelt informatie over mogelijke verbeteringen in uw processen. Complexer en gedetailleerder maken kan altijd nog; PROPOS is daar flexibel in.
Een investering in PROPOS zal zich op vele manieren terugverdienen, afhankelijk van uw situatie. Een aantal voorbeelden. De planning wordt veel eenvoudiger en kost minder tijd. Er wordt minder overgewerkt en dat bespaart direct geld. Mensen in de productie doen minder onnodig werk zoals overleggen, zoeken en vragen. De aansturing van de werkvloer wordt eenvoudiger waardoor u daar tijd bespaart. Er is minder onderhanden werk dus minder beslag op kapitaal. U kunt met dezelfde middelen meer produceren, de productiviteit neemt toe. Orders worden vaker op tijd aan uw klanten geleverd en u kunt sneller leveren. Daardoor blijven klanten bij u en trekt u gemakkelijker nieuwe klanten aan.
Nee, u kunt PROPOS veel breder inzetten. Sommige van onze klanten plannen en monitoren ook de volgende werkzaamheden met PROPOS. Werkvoorbereiding, engineering, wachten op goedkeuring van de klant, uitbesteed werk, intern en extern transport, inkoop, eindkeuring, verpakken en verzenden.
Ja, de PROPOS schermen voor de werkvloer zijn zo ontworpen dat iedereen die kan lezen en schrijven er mee kan werken. De touch screens zijn gemakkelijk te bedienen ongeacht leeftijd en ongeacht opleidingsniveau. De praktijk laat zien dat mensen er graag mee werken omdat zij er zelf ook iets aan hebben. Daarmee creëren wij draagvlak en betrokkenheid op de werkvloer.

Doordat met PROPOS de productieplanning gemakkelijker wordt en de dagelijkse aansturing overzichtelijker, hoeven er minder brandjes te worden geblust en hoeft er minder te worden overlegd. Sommige mensen zoals planners en productieleiders houden daardoor tijd over. Zij kunnen zich dan gaan bezighouden met het continu verbeteren van uw processen aan de hand van de inzichten die PROPOS biedt. Verder zien wij bij onze klanten dat deze medewerkers zich gaan bezighouden met kwaliteitverbetering, cross-training van medewerkers, optimalisatie van productie-middelen, structureel oplossen van veel voorkomende storingen, enzovoort. Zo wordt een dubbelslag geslagen in de opbrengsten die PROPOS genereert.

Hier vindt u een volledig overzicht van de mogelijkheden van PROPOS en de systeemvereisten:

PROPOS factsheet
PROPOS XML Import Specifications

Niet alleen plant PROPOS uw orders en bewaakt PROPOS de voortgang, PROPOS werkt ook actief aan het versnellen van de doorstroom van productieorders en daarmee aan het verhogen van het tempo in uw productie. PROPOS brengt flow in uw productieorders en vergroot de betrokkenheid van uw medewerkers.

PROPOS verlaagt actief uw onderhanden werk en kijkt continu per productiecel (afdeling) welke order het beste kan worden gestart voor een optimale doorstroom in uw fabriek. Ook kan het systeem het ontstaan van floating bottlenecks detecteren en voorkomen dat de productie stokt. U kunt vervolgens maatregelen nemen nog voordat de bottleneck werkelijk voor problemen heeft gezorgd.

PROPOS voorziet uw medewerkers van informatie zodat zij minder hoeven zoeken, minder hoeven vragen en minder hoeven overleggen. Zij werken daardoor efficiënter en prettiger. Verder brengen wij de juiste informatie precies op de juiste plek zodat iedereen geïnformeerd is en iedereen betrokken raakt bij het halen van afgesproken levertijden en bij het verder verkorten van doorlooptijden.

Al deze punten dragen bij aan minder overhead en dus minder productiekosten en aan een grotere concurrentiekracht. Met een hogere leverbetrouwbaarheid en kortere levertijden kiezen klanten sneller voor u en blijven zij klant.

Tijdens een PROPOS implementatie begeleiden wij het project van begin tot eind zodat u zich zo veel mogelijk met uw gewone werk kunt blijven bezighouden Voor ons is een PROPOS implementatie niet eerder geslaagd dan wanneer u succesvol met PROPOS werkt. U hoeft zich dus geen zorgen te maken over de voortgang of de projectleiding. Het belangrijkste voor u is te zorgen dat de gegevens die PROPOS uit uw ERP systeem haalt op orde zijn. En uiteraard begeleiden wij ook daarbij.

PROPOS heeft gegevens nodig van alle relevante productieorders: alle productieorders die momenteel op de werkvloer aanwezig en de productieorders voor de komende weken of maanden. Van die productieorders heeft PROPOS de route nodig die deze orders door uw bedrijf gaan volgen. Dat mag gerust een route op hoofdlijnen of hoofdbewerkingen zijn. Per hoofdbewerking geeft u een ingeschatte bewerkingstijd aan. Dit is de basis, maar er is meer mogelijk.

Indien gewenst kunt u PROPOS ook laten werken met orderstructuren (hoofd- en suborders) en gegevens over de voorraadposities van koopdelen. Verder kunt u bijlagen bij orders tonen zoals foto’s, tekeningen, instructies, enzovoort.

Een PROPOS implementatie wordt volledig door ons begeleid en bestaat ruwweg uit de volgende stappen.

1. Kick-off presentatie aan uw medewerkers om de betrokkenheid bij iedereen zo groot mogelijk te maken.
2a. In kaart brengen van uw processen en bepalen hoe we deze in uw ERP systeem en in PROPOS gaan configureren.
2b. In kaart brengen waar touch screens in uw fabriek of op kantoor gewenst zijn.
3a. Waar nodig gegevens in uw ERP systeem bijwerken.
3b. Ontwikkelen en testen van de koppeling tussen PROPOS en uw ERP systeem.
3c. Touch screens selecteren en bestellen.
3d. PROPOS installeren en testen op uw server.
4a. PROPOS configureren voor uw specifieke processen en samen met u de resultaten bekijken.
5a. Touch screens in de fabriek installeren.
5b. Opleiding en training van de planners, productieleiders en key-users.
6a. Training voor productiemedewerkers.
6b. Live gaan! Uiteraard gevolgd door nazorg waar nodig.
7. Training applicatiebeheerder voor alle ins en outs van PROPOS.
8. Indien gewenst: samen met u aan de hand van de PROPOS analyses bepalen waar verbetermogelijkheden voor uw bedrijf liggen.

Een PROPOS implementatie duurt in de basis circa 3 maanden. Dat is de tijd die nodig is om uw proces in kaart te brengen, uw ERP systeem op orde te krijgen voor zover nodig, de koppeling met uw ERP systeem te realiseren, PROPOS te installeren en te configureren en uw medewerkers uitleg en opleiding te geven.

Nee, uiteraard niet. Wij richten PROPOS in eerste instantie zo in dat PROPOS het huidige ritme van uw bedrijf overneemt. U blijft dus voor uw gevoel werken in het tempo dat u gewend bent. Echter, de PROPOS schermen gaan uw mensen begeleiden bij dat werk waardoor er direct meer inzicht en betrokkenheid ontstaat. Er hoeft minder te worden overlegd, aangestuurd, veranderd, gezocht en rondgelopen. De productiekosten gaan omlaag. PROPOS verlaagt waar mogelijk het onderhanden werk en stuurt orders optimaal door uw bedrijf. Het tempo gaat daardoor vanzelf al omhoog.

Vervolgens kunnen we samen met u stap voor stap werken aan een hogere leverbetrouwbaarheid en kortere doorlooptijden.

Met PROPOS

Wat PROPOS uniek maakt

Met eigen ogen zien?

PROPOS bewijst zich dagelijks in de praktijk. Neem contact met ons op om met eigen ogen te zien wat PROPOS doet en hoe het in een fabriek werkt. U en uw medewerkers zijn welkom om te komen kijken. Vul hiernaast uw gegevens in en wij nemen contact met u op voor het maken van een afspraak.